Akun kunto

Akun kapasiteetti pienenee käytön myötä. Akun kunnon seuranta auttaa sinua visualisoimaan ja seuraamaan sitä.

Miten se toimii?

Teslan akunhallintajärjestelmä (BMS) arvioi jatkuvasti, kuinka paljon energiaa akussa on. Tessie kerää BMS:n kapasiteetti- ja kantama-arviot aina, kun lataat vähintään 5 kWh, jotta voit seurata akkusi tilaa.

Koska nämä mittaukset vaihtelevat, on tärkeää keskittyä keskiarvoon eikä yksittäiseen datapisteeseen.

Miten kapasiteetti ja enimmäiskantama mitataan?

Kapasiteetti ja enimmäisalue edustavat ajoneuvon lähettämien 30 viimeisen mittauksen keskiarvoa.

Jos Suora telemetria on käytössäsi, näet nämä mittaukset reaaliajassa kohdassa Akku > Energia ja kantama.

Miten hajoamista mitataan?

Degradaatio on nykyinen kapasiteetti jaettuna alkuperäisellä kapasiteetilla, kun ajoneuvo oli aivan uusi.

Tässä on esimerkki siitä, miten voit itse seurata hajoamista:

Jos lataat ajoneuvon 0-100 %:n latausasteella, kun se on aivan uusi, ja ajoneuvo ilmoittaa, että akkuun on lisätty 100 kWh, alkuperäinen kapasiteetti on 100 kWh.

Jos lataat akkua 0-100 %:sta uudelleen 100 000 kilometrin jälkeen ja ajoneuvo ilmoittaa, että akkuun on lisätty 90 kWh, nykyinen kapasiteetti on 90 kWh.

90 kWh nykyinen kapasiteetti / 100 kWh alkuperäinen kapasiteetti = 90 % akun kunnosta (10 % heikkeneminen).

Tessie tekee tämän laskelman puolestasi jatkuvasti. Jos et käyttänyt Tessietä, kun akkusi oli aivan uusi, ei hätää - käytämme ajoneuvokokoonpanosi keskimääräistä akkukapasiteettia.

Jos hajoaminen tai kapasiteetti näyttää epätavallisen korkealta tai matalalta.

On mahdollista, että BMS-kalibrointi on muuttunut ja sen laskelmat ovat epätarkkoja. Voit auttaa sitä oppimaan, kuinka paljon energiaa akussa on, kalibroimalla sen.

Alkuperäisen kapasiteetin määrittäminen

Jos et käyttänyt Tessietä, kun akkusi oli aivan uusi, käytämme ajoneuvosi kokoonpanon keskimääräistä akkukapasiteettia. Luku voi muuttua, kun Tessie saa lisää käyttäjiä, joilla on sama akku, ja saa lisää tietoja keskimääräisestä kapasiteetista, kun ajoneuvo on tehdasuusinta.

Jos akkusi kapasiteetti on paljon suurempi tai pienempi kuin laivaston lukema, se on merkki siitä, että akkusi kapasiteetti on erilainen. Voit löytää oikean arvon muuttamalla kapasiteettia, kunnes mittaustuloksesi vastaavat ajoneuvokannan keskiarvoa.

Voit muuttaa alkuperäistä kapasiteettia painamalla mittarissa olevaa numeroa, jolloin akun kunto lasketaan automaattisesti uudelleen.

Miten voin minimoida hajoamisen?

Tutustu osoitteeseen Akun hajoamisen minimointi.

Mikä määrä hajoamista on normaalia?

Kapasiteetti alkaa laskea välittömästi ja vakiintuu noin 10 prosentin tappiolle. Joidenkin akkujen kapasiteetti heikkenee hitaasti ja tasaantuu noin 100 000 mailin tai 150 000 kilometrin kohdalla, mutta toisten akkujen kapasiteetti saattaa heikentyä ja tasaantua paljon nopeammin.

Miksi kapasiteetti tai kantama muuttui yhtäkkiä?

Näin voi tapahtua, jos ajoneuvon kokoonpanoon tehdään kantamaan vaikuttava muutos, kuten pyörän koon muuttaminen, tai jos Tesla päivittää kantamaa over-the-air-päivityksillä.

Kun näin tapahtuu, on hyvä kalibroida akunhallintajärjestelmä, jotta se oppii uudelleen, kuinka paljon energiaa akussa on.

Miten lataussyklit mitataan?

Lataussyklit kuvaavat sitä, kuinka monta kertaa akku on ladattu 0 prosentista 100 prosenttiin. Esimerkiksi lataaminen 80 prosentista 90 prosenttiin kymmenen kertaa on yksi latausjakso.

Ennen kuin Tessie seuraa lataustietojasi, Tessie arvioi lataussyklit ajoneuvon todellisen energiankäytön perusteella. Tämä arvio tarkentuu ajan myötä, kun Tessie oppii energiankäyttösi.

Mitä tapahtuu, jos akku vaihdetaan?

Käytä Set Battery Date (Aseta akun päivämäärä) -painiketta ja valitse päivämäärä, jolloin uusi akku asennettiin. Akun kunto lasketaan uudelleen käyttämällä uuden akun tietoja.